Przepis na dobrze urządzoną kuchnię

Jak urządzić funkcjonalną kuchnię?

Przepis na dobrze urządzoną kuchnię

Kuchnia to jedno z tych pomieszczeń w domu, które urządzamy na samym początku. Jeśli będzie ona odpowiednio zaprojektowana to nie tylko będzie zachwycała wyglądem, ale przede wszystkim – funkcjonalnością i komfortem pracy. Jak więc zaaranżować kuchnię, by gotowanie w niej było czystą przyjemnością?

Nie tylko gotowanie, czyli rola kuchni w życiu rodziny

 

Wiele osób uznaje kuchnię za serce całego domu i miejsce, w którym najprzyjemniej spędza czas. Nie tylko podczas przygotowywania posiłków i jedzenia, ale także rozmawiając z bliskimi i biesiadując ze znajomymi. Inni mają do tego pomieszczenia bardziej pragmatyczne podejście i służy im ono wyłącznie do gotowania oraz przechowywania produktów spożywczych, garnków i zastawy. Bez względu jednak na rolę, jaką kuchnia pełni w naszym życiu, jedno jest niezmienne – konieczność urządzenia jej w sposób maksymalnie funkcjonalny. Pod tym pojęciem kryje się odpowiednie wydzielenie stref roboczych, dopasowanie wielkości i wysokości mebli oraz wszystkich sprzętów i urządzeń. Sam wygląd kuchni jest w tym wypadku na nieco dalszym planie, chociaż podczas aranżacji przestrzeni nie można zapominać również o nim.

 

4 filary dobrze urządzonej kuchni


  • Strefy funkcjonalne, ułatwiające korzystanie z kuchni

 

Gotowanie to proces, składający się z kilku faz: kompletowania i przygotowania wszystkich składników, mycia, krojenia i różnego rodzaju obróbki produktów spożywczych, a następnie właściwego smażenia, pieczenia czy duszenia. Projektując kuchnię warto o tym pamiętać i tak zaplanować jej układ, aby później wygodnie korzystać z pomieszczenia. Najbliżej wejścia do wnętrza powinna więc znajdować się strefa zapasów i przechowywania, czyli lodówka, szafki, półki i szuflady, w których będziemy umieszczać zakupione produkty. Zaraz obok warto umieścić zlewozmywak, zmywarkę i pojemniki na odpadki (tzw. strefa zmywania), a następnie blat roboczy. Na samym końcu ulokować należy kuchenkę i piekarnik, ponieważ to one ostatecznie wieńczą proces przygotowywania posiłku. Dzięki takiemu rozmieszczeniu wyposażenia gotowanie będzie znacznie prostsze i wygodniejsze, wszystkie sprzęty będziemy mieli zawsze pod ręką i nie będziemy tracić czasu na spacery po pomieszczeniu w poszukiwaniu potrzebnych rzeczy. 


  • Trójkąt roboczy – pożądany, ale nie zawsze możliwy

 

Według wielu projektantów wnętrz jedną z podstaw ergonomii w kuchni jest tzw. trójkąt roboczy, czyli rozmieszczenie lodówki, kuchenki i zlewozmywaka tak, aby na planie pomieszczenia tworzyły one właśnie tę figurę geometryczną. W takim układzie odległość między sprzętami powinna mieścić się w zakresie od 120 do 210 cm, bo dzięki temu korzystanie z kuchni jest najbardziej komfortowe. W praktyce zachowanie takich odstępów nie zawsze jest możliwe, szczególnie w małej kuchni, jednak warto spróbować taki układ powalczyć. Klasyczny trójkąt roboczy z powodzeniem można zastosować w pomieszczeniach o kształcie litery L (lodówka na jednej ścianie, a kuchenka i zlewozmywak na drugiej), litery C (każde urządzenie na innej ścianie), a nawet w pomieszczeniach z wyspą na środku. W aneksie kuchennym, w którym całe wyposażenie umieszczone jest po jednej stronie, warto natomiast zachować prosty ciąg roboczy w konfiguracji lodówka-zlewozmywak-kuchenka.



  • Meble skrojone na miarę potrzeb

 

Kolejna kwestia praktyczna, na którą koniecznie trzeba zwrócić uwagę podczas aranżacji kuchni w mieszkaniu jest wybór odpowiednich mebli. Przede wszystkim chodzi o ich rodzaj, wielkość i wysokość, ponieważ to one mają kluczowe znaczenie dla wygody domowników i komfortu podczas gotowania. W przypadku małego pomieszczenia lub w sytuacji, gdy mamy naprawdę dużo kuchennych sprzętów, dobrym pomysłem jest wysoka zabudowa, sięgająca do sufitu. Na dole najlepiej jest postawić na szuflady, w których pomieścimy wszystkie produkty spożywcze i najczęściej używane przedmioty, natomiast na górze dobrze sprawdzą się zamykane szafki oraz otwarte półki. Rekomendowana odległość pomiędzy dolnymi i górnymi szafkami to około 50-60 cm, natomiast wysokość blatów roboczych powinna oscylować między 80 a 100 cm. Dlaczego nie trzymać się tutaj sztywno popularnego poziomu 85 cm? Ponieważ taka wysokość nie będzie optymalna dla bardzo niskich ani bardzo wysokich domowników. Blat musi być dostosowany do wzrostu osób, które najczęściej korzystają z kuchni. Zgodnie z zasadami ergonomii balt powinien więc znajdować się około 15 centymetrów niżej, niż łokieć stojącego przy nim człowieka, bo dzięki temu będzi on miał zapewniony idealny komfort podczas przyrządzania posiłków. 

 

Najbardziej optymalne (i powszechne) wymiary mebli kuchennych to:

  • szafki dolne  – 80-85 cm wysokości i 60 cm głębokości
  • szafki górne – 60-100 cm wysokości i 30-40 cm głębokości
  • odległość między górnymi i dolnymi szafkami – 50-60 cm
  • wysokość blatu roboczego – 85 cm
  • szerokość blatu roboczego – 60 cm
  • wyspa kuchenna – 100x60x85 cm (długość x szerokość x wysokość)


  • Bez prądu ani rusz!

 

W dzisiejszych czasach gotowanie nie jest już tak wymagającą czynnością, jak kiedyś, ponieważ w wielu tematach pomagają nam nowoczesne sprzęty. Urządzenia wielofunkcyjne, roboty planetarne, miksery i blendery, ekspresy do kawy, elektryczne grille czy kombiwary zadomowiły się w naszych domach i wielu z nas używa ich praktycznie codziennie. Projektując i urządzając kuchnię nie można więc zapomnieć o odpowiedniej liczbie gniazdek elektrycznych, ulokowanych w łatwo dostępnych miejscach. Dzięki temu niektóre sprzęty będą mogły być podłączone do prądu na stałe, a te mniej używane – będzie można łatwo i szybko włączyć do sieci w dowolnym momencie. 

Przez

Dodaj komentarz

Komentarz

Sprzedaż mieszkań:

sprzedaz@myfamilyhome.pl
Kierownik działu sprzedaży: +48 609 222 530

Sprawy ogólne:

sekretariat@myfamilyhome.pl
Sekretariat: +48 713 070 769

Obserwuj